user_mobilelogo

Implantat je valjasto oblikovan, zobni korenini podoben vsadek, izdelan iz telesu prijaznega materiala (najpogosteje kovine titana). Vrsta in velikost implantata sta izbrani individualno glede na  potrebe in možnosti posameznega pacienta oz. pacientke. Njegova življenjska doba je lahko deset ali več let, vendar popolne garancije za to ni mogoče zagotavljati.

 

Zakaj zobni implantat?

Vstavitev zobnih implantatov v čeljustno kost je način zdravljenja delne ali popolne brezzobosti, ki močno izboljša ali ponovno vzpostavi normalno žvečno in govorno funkcijo. Lahko se za poseg odločate iz estetskih razlogov. Zobni implantati namreč omogočajo ustrezno čvrstost in funkcionalnost nanje pritrjenih zobnoprotetičnih izdelkov (prevleke, mostička, proteze).

Z implantatom lahko nadomestimo posamičen manjkajoč zob. S tem se izognemo brušenju vsaj dveh sosednjih zob zaradi izdelave zobnega mostička.

Nadomestimo lahko več manjkajočih zob, tako da na vsaj dveh implantatih izdelamo mostiček.
Izjemoma lahko z mostičkom povežemo tudi implantat in zob. S takšnimi rešitvami se lahko izognemo zobni protezi.

Implantate lahko uporabimo za pričvrstitev zobne proteze.
Čeprav je protezo še vedno mogoče sneti, je njena funkcionalnost neprimerljivo večja kot pri običajni zobni protezi.

 

Pripravljalni postopki

Implantološko zdravljenje se prične z natančnim pregledom. Kirurg oceni Vaše splošno zdravstveno stanje, stanje zob in ustne sluznice ter kostne razmere za vstavitev implantatov. Za oceno čeljustne kosti je neizogibno rentgensko slikanje. Kirurg in zobozdravnik na osnovi pridobljenih izvidov izdelata podroben implantološki načrt. Pred vstavitvijo implantatov je potrebno pozdraviti vse morebitne bolezni zob (npr. karies), obzobnih tkiv (npr. parodontalna bolezen) in sluznic ustne votline. Te bi sicer lahko ogrožale uspešnost in trajnost implantatov.

 

Kako poteka vstavitev?

Z lokalnim omrtvičenjem tkiva (anestezijo), redkeje pa s splošno anestezijo (narkozo), je omogočen neboleč kirurški pristop skozi dlesen oziroma ustno sluznico do mesta vstavitve implantata v čeljust. S posebnimi instrumenti pripravimo kostno ležišče in vanj vstavimo (privijemo) zobni implantat. Sluznico ali dlesen ponovno zapremo s kirurškimi šivi. Po posegu je mogoča zmerna in prehodna oteklina lica ali ustnice, bolečine so običajno blage, s pomočjo protibolečinskih zdravil jih praktično ne boste imeli. Šive odstranimo 7-10 dni po operaciji. Izjemoma se šele med operacijo izkaže, da vstavitev implantata zaradi neugodnih kostnih pogojev ni mogoča. V tem primeru implantata ne vstavimo, ampak napravimo dograditev čeljustne kosti in implantat vstavimo po treh do štirih mesecih. Od implantacije lahko zaradi skrajno neugodnih kostnih razmer tudi odstopimo.

 

Kaj pa po vstavitvi?

Po posegu je mogoča zmerna in prehodna oteklina lica ali ustnice, bolečine so običajno blage, s pomočjo običajnih protibolečinskih zdravil jih je mogoče povsem odpraviti.Celjenje in vraščanje trajata praviloma od tri do šest mesecev. V tem času ni dovoljeno obremenjevanje implantata oziroma žvečenje na mestu vstavitve, saj lahko to njegovo vraščanje resno ogrozi. Po tem obdobju s kratkim posegom prekinemo sluznico nad implantatom in po dveh tednih lahko zobozdravnik prične z izdelavo ustreznega protetičnega  nadomestka.

 

Celjenje in vraščanje

traja praviloma od tri do šest mesecev. V tem času ni dovoljeno polno obremenjevanje implantata oziroma žvečenje na mestu vstavitve, saj lahko to njegovo vraščanje ogrozi.

Po tem obdobju s kratkim posegom prekinemo le sluznico nad implantatom. Vanj nato privijemo element, ki omogoči oblikovanje sluzničnega prehoda in kasnejšo povezavo med implantatom ter protetičnim nadomestkom. Z izdelavo slednjega lahko zobozdravnik prične po dveh tednih.
V času celjenja in vraščanja lahko uporabljate začasen protetični nadomestek (mostiček, protezo), ki Vam ga zobozdravnik ustrezno prilagodi. Zaradi otekline sluznice je izjema le čas od operacije do odstranitve šivov.
Čas celjenja in vraščanja implantata je mogoče ob dobrih kostnih pogojih skrajšati. V nekaterih primerih je mogoče s protetičnimi postopki nadaljevati takoj po vstavitvi implantata. Tveganje je v slednjem primeru lahko nekoliko večje.

 

Mogoči zapleti

Popolne uspešnosti in odsotnosti vsakršnega tveganja ne more zagotoviti noben zdravnik ali zobozdravnik. Splošne nevarnosti in zapleti kirurških posegov, kot so na primer vnetja, so pri vsaditvi implantatov redka. Če nastopijo, jih je mogoče zdraviti.

V zgornji čeljusti lahko pride med vstavitvijo zobnega implantata do prehodnega odprtja v neposredni bližini ležečih nosne ali čeljustne votline. To običajno nima negativnih posledic za implantat ali splošno zdravje. Pri vstavitvi implantata v zadnjem delu spodnje čeljusti obstaja možnost poškodbe živca, kar lahko povzroči prehodno, izjemoma tudi nekaj mesecev trajajočo omrtvičenost spodnje ustnice. Gibljivost spodnje ustnice s tem ni prizadeta.

Mogoče je, da se implantat v predvidenem času ne vraste v kost. V tem primeru ga odstranimo in kasneje vstavimo novega.

 

Pogoji za uspeh

Po končanem implantološkem zdravljenju so potrebni redni kontrolni pregledi. Udeležujte se jih, kot Vam svetuje Vaš zdravnik ali zobozdravnik.

Bistvenega in nenadomestljivega pomena za uspeh zdravljenja z implantati je odlična ustna higiena. Le če zanjo ustrezno skrbite in si po vsakem obroku  odstranite zobne obloge, bo trajni uspeh mogoč.

Ta pogoj je neizogiben!

 

Navodila za čas po posegu

Na dan operacije in še dva dni po njej: ne kadite, ne uživajte alkohola, izogibajte se telesnim naporom, jejte mehko (pasirano) ali tekočo hrano, takoj po obroku izperite usta, ne drezajte v rano, umivajte si zobe. Ostanke hrane, ki se naberejo na kirurških šivih ob rani, lahko neboleče in varno obrišete z vlažno vatirano paličico. Na rano ne polagajte nobenih zdravil ali oblog!

Do šest tednov po operaciji se izogibajte hudim telesnim naporom (npr. smučarski tek), žvečenju v predelu vstavitve implantata in izjemnim klimatskim obremenitvam (npr. potovanja v tropske dežele). Ne uporabljajte zobne prhe in električne zobne šcetke.

Če bi imeli v tednih po operaciji kakršnekoli težave (oteklina, pordelost, bolečnost, izcedek) pridite takoj na kontrolni pregled!


Avtor besedila: M.Gorjanc

Združenje za maksilofacialno in oralno kirurgijo Slovenije
Zaloška c. 2,SI-1525 Ljubljana

E-pošta: info@zmoks.si
Telefon: +386 30 324 953
Davčna številka: SI 10830316