user_mobilelogo

Apikotomija ali odstranitev koreninskega vrška je  kirurški poseg, pri katerem z namenom ohranitve prizadetega zoba odstranimo del (inficiran vršek) njegove korenine skupaj z okolnim vnetnim tkivom, ki je lahko tudi cistično spremenjeno. Votlinico na mestu odstranjenega vnetnega žarišča in vrška korenine bo organizem postopoma izpolnil z zdravo kostjo ali brazgotino.

Kako poteka operacija?

Brezbolečinsko stanje med posegom zagotovimo s sredstvom za lokalno omrtvičenje tkiva (anestetikom).Izberemo ga v skladu s splošnim zdravstvenim stanjem pacienta ali pacientke in ga injiciramo v operativno področje. V predelu prizadete zobne korenine nato prerežemo ustno sluznico ali dlesen, s svedrom odbrusimo kost nad  spremembo ter odstranimo vnetno tkivo skupaj z vrškom obolele zobne korenine. Med operacijo ocenimo ustreznost polnitve koreninskega kanala in jo po potrebi dopolnimo ter zatesnimo. Rano zapremo s kirurškimi šivi, ki jih odstranimo čez teden dni.

Kaj pa po operaciji ?

Zmerna pooperativna oteklina ustnic ali lica v prizadetem predelu je v prvih treh dneh po operaciji povsem pričakovana. Pooperativne bolečine so  blage ali zmerne, trajajo le nekaj dni in jih je mogoče z običajnimi protibolečinskimi sredstvi (odsvetujemo aspirin, ker vpliva na strjevanje krvi!) povsem odpraviti.

Mogoči zapleti

Kot pri vsakem kirurškem posegu tudi pri apikotomiji ni mogoče s popolno gotovostjo izključiti zapletov.  Možno je vnetje rane, kar podaljša čas celjenja, a običajno  nima trajnejših posledic. Močnejša krvavitev po posegu je redka in obvladljiva z enostavnimi postopki.
Pri posegu v področju zgornje čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), praviloma pa pride tudi v tem primeru do spontane in normalne zacelitve rane.
Pri posegu na zadnjih zobeh spodnje čeljusti lahko pride do poškodbe v neposredni bližini ležečega živca, kar lahko povzroči prehodno motnjo občutka ali mravljinčenje v delu spodnje ustnice.

Navodila za čas po posegu

Na dan operacije in še dva dni po njej: ne kadite, ne uživajte alkohola, izogibajte se telesnim naporom, jejte mehko (pasirano) hrano, po obroku izperite usta z vodo ali kamilicami, ne drezajte v rano,  umivajte si zobe (razen v predelu rane).
Na ustnico ali lice v operiranem področju položite hladen obkladek. S tem močno zmanjšate otekanje in bolečino. Ne ogrevajte prizadetega predela!
V primeru krvavitve v prvih urah po operaciji rane ne sesajte z jezikom! Nalahno pritisnite krvaveče mesto prek sterilne gaze
Občutek omrtvičenosti zaradi lokalnega anestetika traja še dve do tri ure po posegu. Ne grizite si ustnic ali sluznice lica, saj se lahko nehote poškodujete.
Na zdravnika se obrnite vedno: če  krvavitev kljub opisanemu postopku ne poneha, če imate hude bolečine več kot tri dni po posegu, če imate visoko telesno temperaturo (nad 37.5 st.C) ali druge hujše težave v zvezi s posegom.

Avtor besedila: M.Gorjanc

Združenje za maksilofacialno in oralno kirurgijo Slovenije
Zaloška c. 2,SI-1525 Ljubljana

E-pošta: info@zmoks.si
Telefon: +386 30 324 953
Davčna številka: SI 10830316