user_mobilelogo

Levkoplakija je belkasta sprememba na sluznici, ki se ne da odstraniti. Nastane zaradi različnih abnormalnosti epitelija, največkrat nenevarnega prekomernega poroženevanja. Zaradi sicer majhne možnosti maligne alteracije je treba vsako na novo odkrito levkoplakijo jemati zelo resno in pred začetkom zdravljenja OBVEZNO narediti histološki pregled - odvzem majhnega koščka sluznice in pregled pod mikroskopom. Šele ko natančno vemo, kaj je vzrok beli lisi na sluznici, se odločimo, kako jo bomo zdravili. Največkrat se odločimo za lasersko ablacijo z Er:YAG laserjem.

 

Kako poteka odvzem vzorčka tkiva?

Brezbolečinsko stanje med posegom zagotovimo s sredstvom za lokalno omrtvičenje tkiva (anestetikom). Izberemo ga v skladu s splošnim zdravstvenim stanjem pacienta ali pacientke in ga injiciramo v operativno področje. Iz mesta spremembe nato odščipnemo 2 x 2 mm velik košček sluznice in ga pošljemo na histološki pregled. Izvid dobimo v roku tedna dni.

Odstranitev levkoplakije

Opravimo jo z Er:YAG laserjem. Kratica laserja pomeni itrij:aluminijev kristal, v katerem so ioni erbija. V tem kristalu nastaja visokoenergetska laserska svetloba, ki nato potuje po posebnem sistemu zrcal do posebnega ročnika, s katerim laserski žarek usmerjamo v poljubno smer. Er:YAG laser ima to lastnost, da zaradi izredno dobre absorpcije v vodi vso svojo energijo odda tik pod površino in praktično ne prodre v globino. Na površini je dvig temperature tolikšen, da pride do mikroeksplozij molekul vode, kar slišimo kot ostre poke.  Površinsko tkivo se dobesedno upari, kar imenujemo vaporizacija.  Ker laser deluje samo na površini, je učinek tak, kot bi po površini potegnil z brusilnim papirjem.

 

Potek operacije

Veliko večino posegov naredimo v lokalni anesteziji oz. omrtvičenju. To pomeni, da v bližino levkoplakije injiciramo lokalni anestetik, ki v manj kot minuti povzroči popolno omrtvičenost tega področja. Včasih pa je dovolj, če sluznico samo pošpricamo z anestetikom, t.i. topična anestezija. Anestetik izberemo v skladu z vašim splošnim zdravstvenim stanjem. Pri posegih v lokalni anesteziji ni treba biti tešč, takoj po posegu pa greste lahko domov.
Z ročnikom, iz katerega izstopa laserski žarek, počasi potujemo tik nad levkoplakijo, počasi odtranjujemo plast za plastjo sluznice. Priti moramo do globine drobnih, točkastih krvavitev, kar je znak, da smo odstranili zadostno debelino sluznice. Nastalo ranico je le redkokdaj potrebno zatamponirati.

 

Pooperativni potek in celjenje

Po posegu v lokalni ali topični anesteziji greste takoj domov. Na ranici v ustih se kmalu nabere fibrin. To je rumenkasta sluz, ki jo veliko ljudi zamenja za gnoj, je pa to pravzaprav normalen način celjenja v ustih. Ranica se počasi celi z robov in tudi iz globine. Dokler ni popolnoma zaceljena, svetujemo večkrat dnevno izpiranje ust z vodo ali nesladkanim čajem ter uživanje manj slane in manj začinjene hrane.
Pooperativne bolečine, ki navadno niso hude, lajšamo z običajnimi protibolečinskimi zdravili (osvetujemo aspirin, ker zavira strjevanje krvi!). Pri odstranjevanju večjih področij levkoplakije predpišemo še lokalni anestetik v posebnem gelu, s katerim si pacient namaže ranico 15 minut pred jedjo. S tem doseže delno omrtvičenje in lažje prehranjevanje.

Celjenje traja en do dva tedna. V prvih dneh po odstranitvi je normalna manjša oteklina.

 

Navodila za čas po posegu

Na dan posega in še dva dni po njem: ne kadite, ne uživajte alkohola, izogibajte se telesnim naporom, jejte mehko (pasirano) hrano, po obroku izperite usta z vodo ali kamilicami, ne drezajte v rano,  umivajte si zobe (razen v predelu rane).

Ne uporabljajte raznih ustnih vodic in propolisa, ki so preveč agresivni za svežo rano!

Na ustnico ali lice v operiranem področju položite hladen obkladek. S tem močno zmanjšate otekanje in bolečino. Ne ogrevajte prizadetega predela! V primeru mezeče krvavitve v prvih urah po operaciji rane ne sesajte z jezikom! Nalahno pritisnite krvaveče mesto prek sterilne gaze.

Občutek omrtvičenosti zaradi lokalnega anestetika traja še dve do tri ure po posegu. Ne grizite si ustnic ali sluznice lica, saj se lahko nehote poškodujete.

Na zdravnika se obrnite vedno: če  krvavitev kljub opisanemu postopku ne poneha, če imate hude bolečine več kot tri dni po posegu, če imate visoko telesno temperaturo (nad 37.5 st.C) ali druge hujše težave v zvezi s posegom.


Avtor kliničnih slik in besedila: A.Vesnaver

Združenje za maksilofacialno in oralno kirurgijo Slovenije
Zaloška c. 2,SI-1525 Ljubljana

E-pošta: info@zmoks.si
Telefon: +386 30 324 953
Davčna številka: SI 10830316