user_mobilelogo

Informacije o posegih

Na spletnih straneh Združenja lahko najdete informacije o posegih, ki so v oralni in maksilofacilni kirurgiji najpogostejši.
Če ste na kirurški poseg že naročeni, si lahko preberete, zakaj je takšen poseg smiseln, kako poteka in  kakšna so tveganja.
Našli boste tudi navodila za čas po operaciji. Če posega ali stanja, ki vas zanima, ne najdete, nam lahko pišete tudi na naš elektronski naslov.

 

Navodila za oskrbo po oralnokirurških posegih

Spoštovana/i!
Operirani ste bili v lokalni anesteziji. Po operaciji je pričakovati zmerno otekanje in bolečine, lahko pa se pojavijo tudi druge nevšečnosti, ki jih lahko s primernimi postopki zmanjšamo ali preprečimo. V prvih dneh po operaciji na splošno odsvetujemo naporne fizične aktivnosti, kajenje in pitje alkohola, kakor tudi uživanje vroče, slane, kisle ali začinjene hrane. Večkrat dnevno, vsekakor pa po vsaki jedi, si usta izperite z mlačno vodo ali nesladkanim čajem. Zobe si lahko krtačite, vendar ne v področju
operativne rane. Prva dva dni po posegu svetujemo hladno in mehko prehrano. V   primeru   kakršnihkoli   nejasnosti   smo   dosegljivi   na   zgornjih   številkah.   Prosimo   pa   vas   za razumevanje, zato v dežurno službo kličite le, če bo zares nujno.
Krvavitev
V primeru krvavitve nad rano položite gazo ali robec, zvit v svitek, in to močno pritisnite na rano, bodisi z ugrizom, bodisi s prsti. Tako držite vsaj 5 minut! Na ta način se večina krvavitev ustavi. Če krvavitve v roku pol ure ne boste mogli sami ustaviti, se TAKOJ oglasite pri nas. Povsem normalno pa je, da vam iz rane čez nekaj dni izteče malo krvi. To je posledica razpadajočega krvnega strdka in ne zahteva posebnih ukrepov.
Bolečina
En do dva dni po operaciji je priporočljivo redno jemanje analgetikov (Naklofen duo, Ketonal, Brufen, Tramal,   Lekadol...),   nato   pa   po   potrebi.  Aspirin   ODSVETUJEMO, saj ovira strjevanje krvi in povečuje možnost pooperacijske krvavitve. Če bi se bolečine po nekaj dneh povečale ali postale kljuvajoče, je to znak infekcije. V tem primeru se TAKOJ oglasite pri nas.
Otekanje
Oteklina po operaciji je normalen pojav, največja pa je dan po operaciji. Na dan posega si na kožo nad operiranim mestom doma do večera polagajte hladne obkladke (npr. led v brisači). To ima tudi protibolečinski učinek. Naslednji dan hladni obkladki na oteklino ne vplivajo več bistveno, jih pa vseeno še priporočamo zaradi protibolečinskega učinka. Če se začne v dneh po operaciji pojavljati naraščajoče, boleče otekanje, včasih tudi z izcedkom, je to znak infekcije. V tem primeru se TAKOJ oglasite pri nas.
Oteženo odpiranje ust
Po posegih v zadnjem delu ustne votline (modrostniki!) bo odpiranje ust nekaj dni oteženo, kar je normalno. Če pa bi se začelo pojavljati vedno težje in bolj boleče odpiranje ust, spremljano z naraščajočimi bolečinami, je to znak infekcije. V tem primeru se TAKOJ oglasite pri nas.
Podplutbe
Včasih se pod kožo v bližini operiranega področja pojavi podplutba. To je posledica majhne krvavitve v podkožje in je zgolj nevšečnost, ki v roku 14 dni izgine sama po sebi.
Mravljinčenje
Zaradi   dela   v   bližini   dveh   večjih   živcev   lahko   pri   kirurški   ekstrakciji   oz.   izklesu   spodnjih modrostnikov včasih pride do motenj prevajanja po teh živcih, kar se občuti kot mravljinčenje in zmanjšano zaznavanje dotika v polovici jezika ali v polovici spodnje ustnice. To ponavadi izzveni samo po sebi. Če bi mravljinčenje trajalo še teden dni po posegu, se obvezno zglasite na kontrolni pregled.
Pripravil:  Doc. dr. Aleš Vesnaver, dr. med.

 

Gradivo za kirurge

Vprašalnik ZPONČ (PDF)

Združenje za maksilofacialno in oralno kirurgijo Slovenije
Zaloška c. 2,SI-1525 Ljubljana

E-pošta: info@zmoks.si
Telefon: +386 30 324 953
Davčna številka: SI 10830316