user_mobilelogo

Ugotovili smo, da imate žilno malformacijo, v žargonu največkrat imenovano hemangiom. To je benigna žilna tvorba, se pravi, da ni rakasta, lahko pa povzroča kar nekaj nevšečnosti. Včasih je moteč občutek v ustih, včasih pacienta moti izgled, hemangiom lahko moti nošnjo proteze, lahko večkrat nadležno zakrvavi, nekatere neprijetno boli... Le redkokdaj so hemangiomi lahko nevarni, predvsem tisti večji, ki jih napaja večja arterija in lahko smrtno nevarno zakrvavijo. Vendar so ti le izjemno redki in se jih lotevamo drugače.

 

Odstranitev hemangioma

Opravimo jo z Nd:YAG laserjem. Kratica laserja pomeni itrij:aluminijev kristal, v katerem so ioni neodimija. V tem kristalu nastaja visokoenergetska laserska svetloba, ki nato potuje po optičnem vlaknu do posebnega ročnika, s katerim optično vlakno in s tem laserski žarek usmerjamo v poljubno smer. Nd:YAG laser ima to lastnost, da potuje dokaj globoko v tkivo, do 7 mm pod površino. Na svoji poti skozi tkivo oddaja laserski žarek energijo v obliki toplote, s tem dvigne temperaturo tkiva in ga skoagulira oz. zakrkne, zato se proces imenuje laserska fotokoagulacija. Pravzaprav se podobno zgodi jajčnemu beljaku, ki v ponvi zakrkne.

 

Potek operacije

Veliko večino posegov naredimo v lokalni anesteziji oz. omrtvičenju. To pomeni, da v bližino hemangioma injiciramo lokalni anestetik, ki v manj kot minuti povzroči popolno omrtvičenost tega področja. Anestetik izberemo v skladu z vašim splošnim zdravstvenim stanjem. Pri posegih v lokalni anesteziji ni treba biti tešč, takoj po posegu greste lahko domov.
Zelo redko naredimo poseg v splošni anesteziji oz. narkozi, predvsem takrat, ko je odstranjevanje hemangioma povezano z veliko nevarnostjo krvavitve. V tem primeru je seveda potrebno za nekaj dni ostati v bolnici.
Z optičnim vlaknom, iz katerega izstopa laserski žarek, počasi potujemo tik nad hemangiomom, ki ob tem pobledi in se skrči. Poseg navadno traja le eno do dve minuti. Običajno ni niti minimalne krvavitve.

 

Pooperativni potek in celjenje

Po posegu v lokalni anesteziji greste takoj domov. V roku nekaj dni se pobledeli, skrčeni sluznični pokrov odlušči, ostane odprta ranica, prekrita s fibrinom. To je rumenkasta sluz, ki jo veliko ljudi zamenja za gnoj, je pa to pravzaprav normalen način celjenja v ustih. Ranica se počasi krči in zapira z robov. Dokler ni popolnoma zaceljena, svetujemo večkrat dnevno izpiranje ust z vodo ali nesladkanim čajem ter uživanje manj slane in manj začinjene hrane.
Pooperativne bolečine, ki navadno niso hude, lajšamo z običajnimi protibolečinskimi zdravili (osvetujemo aspirin, ker zavira strjevanje krvi!). Pri odstranjevanju večjih hemangiomov predpišemo še lokalni anestetik v posebnem gelu, s katerim si pacient namaže ranico 15 minut pred jedjo. S tem doseže delno omrtvičenje in lažje prehranjevanje.

Celjenje traja dva do štiri tedne. V prvih dneh po odstranitvi je normalna zmerna oteklina.

 

Možni zapleti

Popolne uspešnosti in odsotnosti vsakega tveganja ne more zagotoviti noben zdravnik ali zobozdravnik ob še tako skrbnem delu. Zapleti ob odstranjevanju hemangiomov so izjemno redki, prav pa je, da vas na njih opozorimo.
Med posegom je nujno, da vsi v prostoru nosijo posebna zaščitna očala, saj lahko laser poškoduje oči.
Ob odluščenju sluzničnega pokrova nekaj dni po posegu ranica redko malenkost zakrvavi. To lahko zaustavimo z nekajminutnim pritiskom s čistim robcem ali gazo.
Z laserjem je treba previdno delati okoli živcev, saj jih lahko zaradi globinskega delovanja poškodujemo in povzročimo prehodno zmanjšan občutek in mravljinčenje v polovici spodnje ustnice, polovici trdega neba ali polovici jezika.
Infekcije rane v ustni votline so silno redke. Znak je razvoj hujše bolečine, ki je pogosto kljuvajoča, včasih tudi zatekanje in povišana telesna temperatura. V tem primeru je nujen takojšn obisk lečečega zdravnika, ki začne z ustrezno terapijo.

 

Navodila za čas po posegu

Na dan posega in še dva dni po njem: ne kadite, ne uživajte alkohola, izogibajte se telesnim naporom, jejte mehko (pasirano) hrano, po obroku izperite usta z vodo ali kamilicami, ne drezajte v rano, umivajte si zobe (razen v predelu rane).

Ne uporabljajte raznih ustnih vodic in propolisa, ki so preveč agresivni za svežo rano!

Na ustnico ali lice v operiranem področju položite hladen obkladek. S tem močno zmanjšate otekanje in bolečino. Ne ogrevajte prizadetega predela! V primeru mezeče krvavitve v prvih urah po operaciji rane ne sesajte z jezikom! Nalahno pritisnite krvaveče mesto prek sterilne gaze.

Občutek omrtvičenosti zaradi lokalnega anestetika traja še dve do tri ure po posegu. Ne grizite si ustnic ali sluznice lica, saj se lahko nehote poškodujete.

Na zdravnika se obrnite vedno: če krvavitev kljub opisanemu postopku ne poneha, če imate hude bolečine več kot tri dni po posegu, če imate visoko telesno temperaturo (nad 37.5 st.C) ali druge hujše težave v zvezi s posegom.

Avtor kliničnih slik in besedila: A.Vesnaver

Združenje za maksilofacialno in oralno kirurgijo Slovenije
Zaloška c. 2,SI-1525 Ljubljana

E-pošta: info@zmoks.si
Telefon: +386 30 324 953
Davčna številka: SI 10830316